Leg-leg-leg formaruhák a phjongcshangi téli olimpia csapataitól

Van ország, amely akár egyből a téli olimpia megnyitójáról is elküldhetné csapatát a versenypályákra, annyira kimaxolták a sportosságot, másnál inkább piperkőc vagy épp unisex szerelésekben vonulnak majd az élsportolók.

1. Amerikai Egyesült Államok

A Team USA, vagyis az amerikai csapat tagjai spéci, fűtött dzsekiket kaptak a Ralph Laurentől, ami már az utolsó nyári olimpia egyenruháiról is gondoskodott. Ez volt egyúttal a legnagyobb high-tech durranás a szerelések terén. Az amerikai vadon faházaiban ropogó kandallótűz hangulatát idéző farmer-kötött pulcsis szerelés igazán ámerikái, amire a western stílusú, rojtos sütőkesztyű bőrkesztyűk csak rátolnak még egy lapáttal. Ez utóbbi stílusossága ugyan pengeélen táncol, a barna bakancsokkal végül szépen keretezik a denimkék hangulatot.

Team USA (@teamusa) által megosztott bejegyzés, Jan 22., 2018, időpont: 7:11 (PST időzóna szerint)

INCHEON, SOUTH KOREA - FEBRUARY 5: A general view of atmosphere at Team USA Processing on February 5, 2018 in Incheon, South Korea. (Photo by Joe Scarnici/Getty Images for USOC)
Az amerikai olimpiai csapat hivatalos formaruhái a 2018-as phjongcshangi téli olimpiai játékokra (Fotó: Getty Images)

2. Franciaország

A francia olimpiai csapat tagjai minimalista fazonú, hófehér szerelésben lesznek majd a megnyitón, amit még jó, hogy nem a sípályákon rendeznek meg, ott még bele is olvadnának a háttérbe. A ruhák fehérségét csak a piros és kék aszimmetrikus elhelyezésű cipzárak törik meg, valamint a kiegészítők hoznak bele némi színt, mint a sötétkék pom-pomos sapi. Persze a francia csapat sem egy szál nadrággal indul útnak, egész öltözetsort pakolhatnak bőröndjeikbe, amiken már jóval hangsúlyosabban tűnnek fel a nemzeti trikolór színei.

3. Kanada

Az északi ország valódi favágó stílust visz magával a dél-koreai olimpiára a piros-fekete kockás ingekkel, amiknek még a hátára is felkerült a nemzet falevele. A juharlevél egyébként a megszokott módon most is vezérmotívuma az öltözékeknek, amelyeket a Hudson’s Bay tervezett a csapat számára. A piros domináns szerepéhez itt is a sötétkék társul, mint a Team USA esetén, a végeredmény azonban a casual helyett inkább a sportos irányt veszi fel.

A ruhatár szerves részét képezi ezúttal is az egyujjas kesztyű, ami az évek során igazi kultusztárgy lett, amiből a szurkolók is előszeretettel vásárolnak maguknak, ezzel is támogatva az olimpiai csapatot.

A kanadai csapat formaruhái a 2018-as phjongcshangi téli olimpiai játékokra

4. Ausztrália

A nyitó ünnepségre ezüst, hosszított pufi dzsekikben vonulnak fel az atléták, amik fazonja jóval vesebarátabb, mint a a franciák rövidke, fehér változatáé. A Karbon márkájú öltözék amúgy nem nagy durranás, de természetesen itt sem álltak meg egy télikabátnál. A csapat ruháinak másik részéért a Total Image Group volt a felelős, nekik köszönhetjük a rettentő fantáziátlan, ellenben előnytelen szabású, unisex kockás inges – barna nadrágos szereléseket, amelyekben szegény ausztrál sportolók fognak majd mutatkozni az olimpia ideje alatt.

Australian Olympic Team (@ausolympicteam) által megosztott bejegyzés, Dec 30., 2017, időpont: 12:12 (PST időzóna szerint)

SYDNEY, AUSTRALIA - OCTOBER 20:  Athletes David Morris, Danielle Scott, Jarryd Hughes, Britt Cox and Matt Graham pose during the Australian Olympic Committee 2018 Winter Olympic Games uniform launch at Barangaroo on October 20, 2017 in Sydney, Australia.  (Photo by Mark Metcalfe/Getty Images)
Az ausztrál olimpiai csapat egyenruhája a 2018-as phjongcshangi téli olimpiai játékokra (Fotó: Getty Images)

5. Finnország

Igazi északi hangulatot áraszt magából a finn olimpiai csapat ruhakollekciója, amelyet a hűvös kék és a hófehér színek határoznak meg. Az Icepeak extrán sportos öltözékeket tervezett az olimpikonok számára, de ne tévesszen meg a menő design, a télikabát alatt egészen megmosolyogtató melegítők lapulnak, érthetetlenül bézs pantallókkal, a ’90-es évek Budmil hangulatát árasztva magukból. A szőrmés-bojtos füles sapkákról már nem is beszélve. A mintákat egyébként a sarki fény ihlette, amint az a havon megcsillan, színe pedig a finn ezüstfenyő szürkés árnyalatára utal – de mindez nem segít rajta.

6. Németország

A német olimpiai csapat vérbeli athleisure stílusban fogja nyomni az Adidasnak köszönhetően. Az “Our Team, The Look” néven futó, ötven darabos sportkollekció abszolút funkcionális ruhákból áll miközben a színekkel és feliratokkal nagyon mai, nagyon modern stílust képvisel. A megnyitóra sportolóik hosszított fazonú, föld tónusú kabátokban, gigazsebes pulóverekben és beanie sapkákban mennek, vagyis inkább lazán vonulnak majd be a tömeg elé, honfitársaik legnagyobb reménye szerint pedig utána több érmet visznek majd haza, mint négy éve, amikor magukhoz képest igencsak alul teljesítve a 6. helyet kaparintották meg az éremtáblázatban.

DOSB (@sportdeutschland) által megosztott bejegyzés, Nov 3., 2017, időpont: 1:12 (PDT időzóna szerint)

DUSSELDORF, GERMANY - NOVEMBER 02: Athletes pose  during the presentation of the outfit for German athletes competing in the upcoming Olympic Games in South Korea 2018 at Messe Duesseldorf on November 2, 2017 in Dusseldorf, Germany. (Photo by Juergen Schwarz/Bongarts/Getty Images)
A német olimpiai csapat formaruhái a 2018-as phjongcshangi téli olimpiai játékokra (Fotó: Getty Images)

7. Anglia

A brit olimpiai csapat formaruháját jól szabott öltönyök és kosztümök alkotják, decens sötétkék színben és olyan fazonnal, amely minden testalkaton remekül állnak – csak sajnos az eredmény rém unalmas lett. Slim fit szabású zakók a férfiaknak, szűk szabású nadrágok a hölgyeknek, … és valahol ezen a ponton ki is merült a divatosság. A sötétkék uralmat a férfiak piros nyakkendői és a női sportolók ezzel harmonizáló piros, átkötős felsői próbálják megtörni, de nem felpörgetni. Azért valljuk be, Stella McCartney riói kollekciója hevesebb szívdobogást okozott.

A brit olimpiai csapat formaruhája a 2018-as phjongcshangi téli olimpiai játékokra

8. Dél- és Észak-Korea

Az olimpiának otthont adó Dél-Korea olimpiai csapata, mint pár hete kiderült, észak-koreai testvérsportolóikkal kiegészülve, közösen indulnak majd a 23. téli olimpiai játékokon. Hogy mindez hogyan és mennyire zavarta meg a felkészülés utolsó heteit, nehéz megmondani, maradjunk is most az öltözékeknél. A kabátok hosszában egészen hasonlóak voltak elképzelések a határ két oldalán: mindkét ország a hosszú fazonra esküszik, a vastag, kapucnis felsőruházathoz azonban míg az északiak inkább síöltözethez hasonlító, vastag (és így formátlan) nadrágokat kaptak, addig déli sportolótársaik jóval divatosabb szabású ruhákban jelenhetnek meg. Bár gyanítható, az észak-koreai olimpikonoknak ez a legkevesebb bajuk.

9. Norvégia

Ha a képzeletbeli stílusranglista élén a német csapat áll, az utolsó helyezést egész biztos, hogy Norvégoknak foglalhatjuk le. Curling csapatuk szemfájdító, piros-fehér-kék színű, tűzijáték mintás öltözékben lesz majd, ami túltesz még a 2010-es kockás nadrágos szerelésükön is. Bár hatalmas a hype a feltűnő egyenruha körül, stílusosság terén van még mit tanulniuk.

Az egész sportdelegációt azért nem szívatták meg a csiricsáré szereléssel, sőt, épp az ellenkezőjét láthatjuk a kötött pulcsis, farmernadrágos hivatalos öltözetekre tekintve, amik ugyan totálisan konfekciószagúak, de legalább a hordhatósági határon belül mozognak.

A norvég curling csapat egyenruhája a 2018-as phjongcshangi téli olimpiai játékokra

10. Magyarország

Végül jöjjön a magyar csapat, a #HUNbelievable tagjai, akik mélyen átérezhetik az angolok helyzetét: a riói nyári olimpia látványos öltözékei távol maradtak és átadták helyüket egy jóval konzervatívabb kollekciónak, amelyet a Virginia tervezett.  A légikísérők öltözékét idéző szerelések mellett büszkeségeinket idén is az Adidas öltöztette sportruhába.

Hozzászólások  ( 0 )
Még több cikk